Jag fick ett mail från Bosse Båtdoktorn 2007-11-29 med hans polares version av Snövit

 

KRAXET OM FLINGTJACK

 

 

 Fjärran stora luman och skäran låg en gång en barre med tinnar och  höga lådor. Här bodde en dosa med taggig hatt som kallades Flingtjack. I barren och bystan omkring bestämde en surkart, som tagit över när Flingtjacks stabbe och stomma hade mulat.

 

Surkarten ansågs mycket sjucker och varje dag när skorpan visade zenit frågade hon ett apglas:

- Vem är sjuckrast i trakten ?

Och apglaset brukade svara.

- Sjukrast är du, som är högsta hönset här.

 

Men en dag svarade apglaset på hennes fråga :

- Visst är du sjucker, men Flingtjack har tat' över.

För nu hade Flingtjack stigit i graderna och fått flådiga blåa  jack, pumpade lungor, välsvarvat aktersläpp och blanka spiror.

 

Surkarten blev jättesyrak. Hon bestämde att Flingtjack skulle få gå om hörnet. Hon skicka ut 'na i bushen med en tjomme, som fått order  att sticka henne med sin pucko och skära ut pumpen på 'na.

 

Men tjommen vekna och sa åt 'na att dra västan. Sen fimpa han en gratisnasse, skar ut hans pump och sa till surkarten att det var Flingtjacks.

 

Efter en läskig prommis i bushen kom Flingtjack till en minibarre. Hon stolpa in och hitta sju sittmaskiner, ett käkbord och sju slafar. 

 

Flingtjack nicka på direkten tvärs över slafarna. När hon fick upp jacken igen stod sju halvfigurer, som levde unkis, runt bingen och  undra vem hon var. Flingtjack drog visan.

 

Halvfigurerna var bussiga och lät 'na stanna. Flingtjack brassa nagg åt dem och röjde i barren när dom var å slet i ett svarthål i närheten.

 

Nu troddde surkarten att hon åter var nummer ett. Men när hon frågte apglaset fick hon svaret:

- Du är sjucker, men Flingtjack sjuckrast.

 

Nu härskna surkart till på allvar. Hon fixa om sig till en riktig hagga. Sen nöp hon ett buller från ett träd och doppade i en dödssäker  soppa och drog ut i bushen. Hon hitta snart barren, där Flingtjack  gick och stöka. Surkart flina upp sig och bjöd Flingtjack på bullret.  Vad hände ? Jo, Flingtjack tog en tugga - och stöp i backen på  direkten.

 

Just då kom halvfigurerna hem från knoget. När dom såg haggan stå lutad över Flintjack haja dom klyket. Dom rök på 'na med sina mastiga trärör - och pang låg haggan nere för sluträkning.

 

Halvfigurerna trodde att Flingtjack mulat. De la henne i en lådfrack av glas. Där satt de runt om och hulka när plötsligt en flådig tiotaggare av blodet dök upp på sin vita havrehoj.

 

Tiotaggaren blev alldeles till sig i trasorna när han såg  Flingtjack i glasfracken. Han kunde inte låta bli att släta 'na. Då  slog Flingtjack upp tirorna och spotta ut bullbiten.

 

När hon såg tiotaggaren blev hon illröd i nian. På tiotaggaren gick pumpen på max. Han lyfte upp fjällan på havrehojen och drog iväg till sin adelsbarre. Halvfigurerna fick följa med. Sen gänga dom sig och fick fullt med battingar, som halvfigurerna noga höll span på tills de kunde knega sig fram själva.

 

I "Smulans" hörna finns hans version av Snövit

 

© Ulf Kjellström 2007-11-29